Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Τα μυστικά των εκλογών

Δραστική μείωση πάνω από 50% σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειακά συμβούλια και ψήφο σε γειτονικές κοινότητες, προβλέπει το Σχέδιο Καλλικράτης όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Βουλής. Πως θα ψηφίσουμε, που μπαίνουν σταυροί προτίμησης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, όρισε τον αριθμό τόσο των περιφερειακών όσο και των δημοτικών συμβουλίων που θα προκύψουν μετά τις εκογές της 6ης Νοεμβρίου.

Σε πρώτο επίπεδο φαίνεται η μεγάλη μείωση των μετεχόντων στα συμβούλια. Έτσι από 1.496, που υπηρετούν στα νομαρχιακά συμβούλια, θα εκλεγούν 713 σύμβουλοι.

Από τους 16.150 δημοτικούς συμβούλους, που υπηρετούν σήμερα, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου θα αναδειχθούν στους 325 δήμους 9.257 σύμβουλοι.

Σε ποσοστά η μείωση αγγίζει το 53% για την Περιφέρεια και το 43% για τους δήμους. Ο αριθμός των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων οριστικοποιήθηκε με τις υπουργικές αποφάσεις, που έστειλε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

Όπως προβλέπει ο νέος νόμος, οι πολίτες ανάλογα με τον πληθυσμό της περιφέρειας, στην οποία κατοικούν, θα ψηφίζουν και για αντίστοιχο αριθμό συμβούλων. Δεν θα ψηφίζουν όλοι για τους ίδιους συμβούλους, αλλά η κάθε νομαρχία θα στέλνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο συγκεκριμένο αριθμό συμβούλων. Η διαφορά είναι ότι η σημερινή νομαρχία μετατρέπεται σε περιφερεική ενότητα.

Από αυτόν τον κανόνα εξαίρεση αποτελούν κάποιες σημερινές νομαρχίες, οι οποίες θα διαιρεθούν σε ενότητες και θα ονομαστούν Τομείς.

Η σημερινή Νομαρχία Αθηνών θα χωριστεί σε τέσσερις μεγάλες ενότητες, σε τέσσερις Τομείς.

Οι Νομαρχίες Πειραιά, Μαγνησίας, Καβάλας και Κεφαλληνίας χωρίζονται σε δύο ενότητες, ενώ στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα όρια των εκλογικών περιφερειών ακολουθούν κατά βάση τα όρια των σημερινών επαρχιών.

Πώς θα ψηφίζουμε

Οι εκλογείς θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο συμβούλους, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στην περιφερειακή ενότητα, όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Εκεί θα μπορούν να σημειώνουν έναν σταυρό αν από την περιφέρειά τους πρόκειται να εκλεγούν τουλάχιστον τρεις σύμβουλοι και περισσότερους από έναν σταυρούς αν από την περιοχή τους εκλεγούν περισσότεροι σύμβουλοι για το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι σταυροί θα αυξάνουν σε περιοχές, που θα εκλέγουν περισσότερους συμβούλους. Ετσι, τρεις σταυρούς θα βάζουν οι πολίτες, που διαμένουν σε περιοχές που θα στείλουν στο περιφερειακό συμβούλιο έως και 12 συμβούλους.

Τέλος, οι ψηφοφόροι θα σημειώνουν τέσσερις σταυρούς, στο περιφερειακό όργανο, όπου οι σύμβουλοι θα ξεπερνούν τους 12. Να σημειωθεί ότι η ποσόστωση ορίσθηκε πάντα με πληθυσμιακά κριτήρια, βάσει της απογραφής του 2001.

Στους δήμους

Οι σημερινοί δήμοι και κοινότητες διατηρούνται ως διοικητικές ενότητες και θα συμμετέχουν στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων αποφασιστικά, ώστε να μη χαθεί η συνταγματική προσταγή της αντιπροσωπευτικότητας.

Έτσι ο κάθε πολίτης στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός, ή και παραπάνω, συμβούλου, αλλά παράλληλα θα μπορεί να ψηφίσει και έναν σύμβουλο από τη γειτονική ενότητα.

Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να βάλει έναν σταυρό σε υποψήφιο της περιφέρειάς του και έναν υπέρ υποψηφίου άλλης περιφέρειας.

Παράδειγμα:

Για το 27μελές δημοτικό συμβούλιο του νέου δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας Αττικής, ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στον σημερινό Δήμο Μάνδρας θα εκλέγουν τους 17 συμβούλους και θα μπορούν να βάλουν σταυρό σε έναν έως τρεις από τους υποψηφίους της περιοχής αυτής και έναν από τις υπόλοιπες - Βιλίων, Ερυθρών ή Οινόης.

Αντιστοίχως, εγγεγραμμένοι στον σημερινό δήμο Οινόης θα αντιπροσωπεύονται με έναν σύμβουλο και θα έχουν δικαίωμα ενός σταυρού στους δικούς τους υποψηφίους και ενός στις άλλες περιοχές - Βιλίων, Ερυθρών ή Μάνδρας.

Ειδικά στις οκτώ μεγάλες πόλεις, που διαιρούνται σε δημοτικά διαμερίσματα -Αθήνα, Πειραιάς, Περιστέρι, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο- ως εκλογικές περιφέρειες ορίζονται και τα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία θα εκλέγουν τους δικούς τους δημοτικούς συμβούλους.

Για παράδειγμα, στον δήμο Πάτρας εκλογική περιφέρεια, εκτός από τους σημερινούς δήμους, που συνενώνονται (Βραχναίικα, Μεσσάτιδα, Παραλίας και Ρίου), θα αποτελούν και τα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

πηγή: news247.gr