Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Πράσινο βασίλειο

Οικολογική καταστροφή με πολλαπλές συνέπειες συντελείται στο σημαντικό υδροβιότοπο της λίμνης Παμβώτιδα στα Ιωάννινα, η οποία έχει μετατραπεί σε βασίλειο του πλαγκτόν. Τα άλλοτε καταγάλανα νερά της Λίμνης Παμβώτιδας πρασίνισαν, καθώς..

..λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης στρώματα φυτοπλαγκτόν έχουν καλύψει την επιφάνεια, ενώ έντονη είναι και η δυσοσμία. Η άσχημη εικόνα επηρέαζα αρνητικά και την τουριστική κίνηση. Οι επισκέπτες των Ιωαννίνων διστάζουν πια να μπουν στις βάρκες, για να κάνουν το γύρο της λίμνη και να πιουν ένα καφεδάκι στο νησάκι, που βρίσκεται στο κέντρο της, καθώς πλέον θυμίζοντας βούρκο, εικόνα της βρώμικης λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων μπορεί να είναι αποκαρδιωτική, για τους ειδικούς επιστήμονες όμως είναι απόλυτα φυσιολογική και θα τη βλέπουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το φαινόμενο σύμφωνα με τους ειδικούς εμφανιζόταν παλαιότερα τον Αύγουστο, τότε δηλαδή που υπήρχε μεγαλύτερη ζέστη. Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως κάνουν την εμφάνιση τους τώρα πια από τον Ιούνιο. Σε ορισμένα σημεία της λίμνης, εκεί όπου τα νερά είναι στάσιμα, πέρα από την άσχημη εικόνα που δημιουργεί το φυτοπλαγκτόν, υπάρχει και μια δυσάρεστη οσμή. Σύμφωνα με το μέλος του φορέα Διαχείρισης της λίμνης Σωτήρη Σίμο η δυσοσμία προέρχεται από το φυτοπλαγκτόν που σαπίζει από την ηλιακή ακτινοβολία.